Evenemang

REFERAT, RESOR OCH FÖREDRAG

2017

 
   

ÅRSMÖTE 2017
I år inföll Vänföreningens årsmöte den 28 mars. Man samlades i Lilla hörsalen –
kl. 18 var tidpunkten – mycket få hade anlänt! Varför? Jo – elstopp på T-banans
röda linje!
Med en ½-timmes fördröjning och ett utökat auditorium öppnade ordföranden mötet och lämnade ordet till Bo Fernholm, dagens mötesledare. Ärendena
avlöste varandra i enlighet med stadgad agenda. Snabbt och elegant avhandlades punkterna – verksamhetsberättelse – ekonomisk redogörelse – revisions-berättelse, varpå ansvarsfrihet beviljades styrelsen.
Föreningens vinst – 54 000 kr – förs till stipendiefonden.
Kristina Skarin redogjorde för årets 11 stipendiater – summor och syften - vilket varmt uppskattades.
Kort berättade Christer Sylvén om stiftelsen ”Réne & Ebba Malaise”, om årets stuguthyrning och om avsikten att via Skogsstyelsen försöka uppnå biotopskydd för Simpnäsfastigheten (som omfattar 1½ ha).
Valberedningens förslag klubbades – omval 2 år för Henrik Atmer, Bo Eknert och Christer Sylvén – nyval av Sten Johnels och Krister Wogel.
Ingen ändring av årsavgifterna.
Det reviderade stadgeförslaget godkändes nu definitivt efter fjolårets första godkännande.  
Inga inkomna motioner och oförändrad årsavgift 2018.
Så avslutades årsmötet - avgående Bo Fernholm avtackades och kvällens föredragshållare intog podiet. Vännerna fick nu en mycket intressant exposé av mångårige ringmärkaren/fågelforskaren, 1e intendenten vid NRM Thord Fransson över ämnet Fågelflyttning på längden och på tvären.

Ulla Tandberg

 
 
   

2016

 
   

Trevlig träff med jourhavande biolog.

10 februari 2016

- Kon har fyra magar för att den äter gräs. Men i vilken mage ligger kalven?

Det finns många frågor en jourhavande biolog får svara på, fick vi veta under en underhållande kväll på Riksmuseet, där Riksmusei Vänner tillsammans med inbjudna Bergianska Trädgårdens Vänner lyssnade på Didrik Vanhoenacker.

5000 mejl och 2000 telefonsamtal per år håller Didrik fullt sysselsatt, när han inte packar upp burkar med vägglöss eller tejpade kackerlackor, i form av brev på posten.
Allmänhetens frågor är av de mest skilda slag. Vanligast är frågor av typen ”vilken art denna nattfjäril, larv; blomma, svamp” – men också frågor som ”Vem äter på mig, mina saker, mitt hus, min trädgård…” är återkommande.

En speciell grupp frågvisa personer finns inom journalistkåren, där redaktören vill kolla upp fakta – eller få till stånd en artikel när nyhetstorkan drabbar:
- Blir det en getingsommar i år? Hur ser det ut på mördarsnigelfronten? Myggor? Ormar? Fästingar?

Svaren på frågorna hittar Didrik faktiskt främst i böcker, men nätet och Wikipedia är till stor nytta, liksom också kollegerna på Naturhistoriska Riksmuseet. Sen kan man alltid vända sig till nördarna på Facebook: gruppen ”stritsmart” har stenkoll på alla stritar och ”spindelnätet” fixar svaren på spindelfrågor (som kan vara ganska knepiga).

Handlar frågan om majvivor behöver Didrik inte söka i böckerna, vivorna var nämligen ämnet för hans doktorsavhandling.

Jourhavande biolog 160210 >>

Text: Stina Bäckström, BTV
Foto: Stefan Olsson, RMV

 

 

 

 

 

DAGSUTFLYKT MED RIKSMUSEI VÄNNER TILL ÄNGSÖ NATIONALPARK 22 MAJ 2016

Över 30 entusiastiska Vänner bordade båten ”Sjöbris” på söndagsförmiddagen för färd norrut i skärgården till Ängsö nationalpark. Vädret var försommarskönt med ljumma vindar och gott om sol! (vi erinrade oss fjolårets utfärd till Ängsö naturreservat i ihållande störtregn och gladdes åt dagens väderlek)

Läs mer om Ängsö-utflykten 2016 >>

   
UTFLYKT MED RMV TILL BOGESUNDSLANDET – STOCKHOLMSTRAKTENS NYA STORA NATURRESERVAT

En solig och blåsig lördag den 29 oktober 2016 vandrade en grupp från Riksmusei vänner, under Bo Eknerts professionella ledning, i det nya naturreservatet Bogesundslandet i Vaxholms kommun nordöst om Stockholm. Det är ett av länets största reservat med många olika naturtyper representerade.

Läs mer om utflykten till Bogesund >>

 
   

2015

 
   

Utställningen -- FOSSIL OCH EVOLUTION den 3 december 2015 -

samlade ett 30-tal vänner som fick en intressant specialvisning av projektledaren Tove Frambäck.

Utställningen handlar om livet på jorden. Genom årmiljonerna ser livsformer olika ut, de förändras och dör ut. Kontinenterna rör sig - ibland är det varmt och i andra tider iskallt. Alla dessa förändringar påverkar hur livet ser ut på jorden i dag. Vår planet fortsätter att förändras och vi med den. När kom dinosaurierna, blommorna och fåglarna? Vännerna fick bl.a. kunskap om jätte-trollsländor och pyttesmå urtida maskar!

Modellen av flygödlan är sponsrad av Vänföreningen.

Här kan Du se fler bilder >>

   
DAGSUTFLYKT TILL EKOLSUNDS ARBORETUM 2015.
Väderutsikterna för dagen var ihållande regn. Utanför Cityterminalen på Klarabergsviadukten samlades 40 vänner från de två föreningarna – Riksmusei Vänner och Bergianska Trädgårdens Vänner - i ett fortfarande soligt, men mycket blåsigt väder.

Läs mer om utflykten till Ekolsund 150530 >>

   
FÖREDRAG: KONSTNÄREN LARS JONSSON BERÄTTAR OM SITT PROJEKT ATT MÅLA ALLA VADARE PÅ NORRA HALVKLOTET.

Lars Jonsson berättade om projektet att måla samtliga vadare på norra halvklotet, i alla dräkter och i fält. Det har tagit honom till olika platser från
Alaska i väst till Chukotka i öster, till Argentina och Australien i söder.
Han söker efter att återge känslan av mötet med dessa vadare i deras naturliga miljöer.

Läs mer om Lars Jonsson föredrag 150305 >>

 
HORNBORGA-FÄRDEN   11-12  april 2015

Med Per Lu som trygg och säker bussförare och -ägare for en grupp vänföreningsvänner på week-end-färd västerut med Skaratrakten som mål. Resenärerna var en blandad skara från Riksmusei Vänner och Bergianska Trädgårdens Vänner. Alla med gemensamt intresse – tranorna vid Hornborgasjön!

Läs mer om resan till Hornborgasjön 150411 >>

   
   

2014

 
   
Utflykt till Enköpings parker, 18 maj 2014

Måndag 19 maj - jag sitter hemma i hällande regn och minns gårdagens härliga sommardag då 30 vänner av Riksmuseet och Bergianska trädgården besökte Enköping med dess parker.

I strålande sol och med utgångspunkt från det centrala parktorget Kaplanen vid Turistbyrån började vår guide berätta om Enköpings spännande parkutveckling. Alltsedan tidigt 80-tal har man haft klara visioner och långsiktigt satsat på att skapa en grönskande och blommande stad. I stället för ettåriga blommande växter har man fokuserat på perenna rabatter. I stadens parker finns flera hundra sorters perenna örter, lökar och gräs. Spännande var det också att träda in i de s.k. fickparkerna. Man har tagit vara på stadens små gröna områden, omvandlat dem till slutna enheter – ofta omgärdade av klippta häckar och avgränsande träd. Längs ett slingrande gångstråk omges man av rabatter fulla av perenner med blomning i etapper längs vår- sommar- och höstperioderna. Varje årstid ges sitt uttryck. Som rogivande inslag finns ofta en porlande vattenkonst med uppgift att skapa lugn och avkoppling åt vandraren.

Läs hela referatet och se flera bilder >>

 

Bilder

Simpnäs >>

Urskogen i Tyresta >>

Årsmöten

Årsmöte 2016 >>

Årsmöte 2015 >>

Årsmöte 2014 >>

Årsmöte 2013 >>